Virgo Frontend Monthly

Issue 026

Sziasztok!

Ismét jelentkezünk havonta megjelenő frontend témájú hírlevelünkkel!

Olvasnivaló

A unit tesztelés minden vitán felülállóan hasznos dolog. A sass-true nevű csomaggal unit tesztelhetjük a Sass fájljainkat, így biztosan a megfelelő kimenet fog a css-be kerülni, amit végül a böngésző letölt. A használatáról bővebben is olvashattok, a cikk pár miértet is megválaszol, hogy ez mennyire fontos és használható egy tényleges projekten, azt mindenki döntse el maga.

Jelenleg csak kísérleti támogatással, de Chromeban és Safariban elérhető lett a Feature Policy. Ennek a HTTP headernek a a segítségével engedélyezhetünk vagy letilthatunk bizonyos böngészőfunkciókat vagy API-kat, úgy mint a geolokációt, vagy a vibrációt.

A HTML5-ben megjelenő placeholder attribútum használata mára eléggé természetesnek mondható, valószínűleg mindenki használta már. Eric Bailey rengeteg érvet sorakoztat fel a használata ellen, és a cikk végére eljut oda, hogy egyáltalán ne is használjuk. Szerintem ennél azért kevésbé radikális következtetéseket lehet csak levonni, talán csak annyit, hogy ne használjuk rosszul a placeholder attribútumot.

A PWA-k ötlete nekem személy szerint nagyon tetszik, minden számban megjelenik egy-egy cikk a progresszív webalkalmazásokról, vagy a Service Workerekről. Ez a júniusi számban sem lesz másképp, a teleport nevű proxy segítségével egyszerűen debuggolhatjuk és tesztelhetjük az alkalmazásunkat, nagyon kevés konfigurálással és hot reloaddal.

Az, hogy mikor töltődnek le a képek a böngészőben, böngészőnként eltérő lehet. A főbb browserekben végigtesztelve is eltérőek lesznek a network panelen látott diagramok, néhol egész inkonzisztens a képek letöltése. Az, hogy ezekkel az információkkal mit tudunk kezdeni számomra nem egyértelmű, talán csak az tűnik jó gondolatnak, hogy kerüljük a background-image-k használatát, ha tudjuk.

A JavaScriptben rengeteg függvényt kapunk az Objectek és a tömbök manipulálására, segítségükkel tiszta és olvasható kódot írhatunk. Ezen függvények felidézése soha nem árt, egy cikkben összegyűjtve olvasni őket pedig szerintem kimondottan hasznos.

Ezt már mind vágod?

Senior frontendeseket keres a Virgo Systems. Jelentkezz!

Röviden

Megjelent a Firefox 61-es verziója, a szokásos performanciajavítások mellett egyéb fejlesztőket segítő eszközök is érkeztek, a jobb használhatóság érdekében pedig kicsit átdolgozták a tabmenedzsmentet.

Elérhető AZ ES9 (ECMAScript 2018). Az újdonságokról példákkal együtt olvashattok itt.

A PulltoRefresh egy könnyen használható kis library, aminek segítségével a mobilon megszokott frissítési gesztust tudjuk használni a webalkalmazásunkban, ezt személyre is szabhatjuk, és bármilyen működést írhatunk a megszokott gesztus mögé.

Script nyelvet tanulni első programozási nyelvként nagyon helytelen, mert ezekben a nyelvekben soha nem fog operációs rendszer, vagy akár egy Office Suite készülni, tweetelte ki a hónapban egy lelkes twitterező. Megérkezett a válasz: a teljes Office 365 programot JavaScript nyelven írták újra, sok más szoftverhez hasonlóan.

Megérkezett a Vue Native! A koncepció a React Native-hez hasonló, (jelenleg valójában React Native-re fordul), natív mobilalkalmazások fejlesztésére alkalmas, JavaScript nyelven. Bármilyen tapasztalatot szívesen fogadunk a témában, alul a komment szekcióban.

A JavaScript beépített Math library-je sok mindenre elég, de ha komolyabb műveleteket szeretnénk végezni, beleütközhetünk a limitációiba. A mathjs egy könnyedén bővíthető, a beépített Math libraryvel kompatibilis csomag, amit akár konzolos alkalmazásként is használhatunk.

Az Apple júniusban tartotta a szokásos éves WWDC konferenciáját. Szó esett a WatchOS webes felületéről, de a MapKit JS-ről is, aminek segítségével webes alkalmazásokban használhatjuk az Apple térképeit. Hogy a Google Maps mellett hány fejlesztő fogja inkább az Apple megoldását használni egyelőre kérdéses, de a lehetőség mostantól adott a választásra.

És egy videó a végére: Ryan Dahl, a Node.js kitalálója beszélt arról az idei JSConf.eu-n, hogy miket bánt meg a node.js-szel kapcsolatban, és a deno-ról is beszél egy kicsit. Az idei JSConfról bővebben itt olvashattok.

Végszó

Ezzel a végére értünk a júniusi számnak, szívesen fogadjuk a visszajelzéseiteket az oldal alján található komment szekcióban.

Találkozunk egy hónap múlva, sziasztok!