Virgo Frontend Monthly

Issue 002

Sziasztok, ez itt a második Virgo Frontendes hírlevél, csupa olyan hírrel, ami minden fejlesztőnek, álljon a gép elött vagy mögött, hasznos és érdekes lehet. Vágjunk is bele!

Rendszer

A Wordpress-t manapság már nehéz megkerülni, főleg úgy, hogy egy friss felmérés alapján az (ismertebb) CMS-eket futtató oldalak több, mint 50 százalékán Wordpress található - és így a web 25 százalékát is az ő szoftverük szolgálja ki. A legnagyobb figyelmet azzal keltették az elmúlt hetekben, hogy teljesen újraírták a Wordpress.com felületét, ráadásul a háttérben már Node.js dübörög. És a legjobb az egészben, hogy open source, a Github-on mindenki megtalálja.

Másik CMS hírünk a Symfony-hoz kapcsolódik, tegnap megjelent ugyanis a népszerű framework két új verziója, a 2.8-as (LTS) illetve a 3.0.

Olvasnivaló

Bár a Wordpress és a Symfony remek szoftverek, van amikor soknak bizonyulnak. Sőt, van amikor bármi - ami okosabb, mint egy jegyzettömb - sok. A statikus oldalak, illetve a statikus oldal generátorok reneszánszukat élik, a Smashing Magazine remekül összefoglalta a jelenlegi helyzetet.

Új köntöst és motort kapott a Ryanair oldala, amit valószínűleg már mindenki megbánt a cégnél. Az új oldal nem sikerült túl jól fejlesztői szemmel, jó pár napig pörgött is rajta a szakma. Az oldal hemzseg az amatőr performance megoldásoktól, elképzelésünk sincs arról, hogyan mehetett így élesbe.

A Guardian ezzel szemben nagyon jól halad a trendekkel és folyamatosan olyan megoldásokat próbálnak ki, amelyek hasznosak lehetnek a jövőben. Most az oldal offline képességeiről olvashatunk.

Te használsz adblockert? Valószínűleg igen… és nem vagy vele egyedül. A Pagefair.com-on egy hiánypótló összefoglalót olvashatunk a globális ad-blocking helyzetről. Ha már a hirdetéseknél tartunk, közvetlen utána jön az idegesítő dolgok sorában a cookie policy figyelmeztető script. Nem jókedvükből használják az oldalak, kötelező bizonyos helyzetben. Az egyik legnépszerűbb ilyen ingyenes megoldás költözik, aki esetleg használja valahol, frissítsen.

Az AMP láz nem hagyott alább, a Sitepoint oldalán összegyűjtöttek pár, már AMP megoldást használó híroldalt.

Webes appok vs natív. A harc örök, de lassan úgy látszik a webes megoldások (és a telefonok böngészője) már fel tud nőni a natív appok mellé.

Ezt már mind vágod?

Senior frontendeseket keres a Virgo Systems. Jelentkezz!

Mélyvíz

Megjelent a Foundantion 6. A Bootstrap után a következő kedvenc html-css frameworkünk. Kisebb, gyorsabb, jobban használható.

Frissült az Onsen UI framework is, a 2.0-ás verzió csupa remek dologgal kecsegtet, ES6-ban írt komponensek, akár React, akár Angular mellé. Aki hibrid mobilapp fejlesztésén töri az agyát, vessen rá egy pillantást.

A reszponzív képek megjelenítése régóta megoldandó probléma. A szabványos megoldások megérkeztek, a böngészők elég jól támogatják. Akkor tehát minden rendben van, ugye? Hát nem, ha komolyan a motorháztető alá nézünk, akkor láthatunk bőven összegubancolódott kábeleket. Okokról és megoldásokról a Codepen-en olvashattok egy jó összefoglalót.

Frontendezés Windowson. És most nem a Photoshop és társaira gondolunk. Egyre több olyan konzolos megoldás és alkalmazás van, ami megkönnyíti a Windows rendszeren levő frontend workflow beüzemelését, használatát. A TTT ezen epizódja mindenkinek ajánlott, aki nem *NIX rendszeren dolgozik.

ES6, ES6, ES6. Nem maradhat ki egy frontendes hírlevélből sem, mindig van valami aktuális finomság a JavaScript új verziójával kapcsolatban. A Medium-on találtunk egy remek postot, ami a változók körüli új lehetőségeket mutatja be. A Risingstackes srácok pedig egy kis ES6 kvízt készítettek azoknak, akik már elég magabiztosnak érzik a tudásukat.

A css preprocess már hétköznapi dolog, minden rendes frontendes háztartásában, de mi van a postcss-el? Ha szeretnétek elmélyedni a témában, akkor itt egy masszív tutorial, és egy YouTube sorozat.

Browser

Ha már szó volt a reszponzív képekről az előbb, akkor jó hír, hogy az Edge új verziója többek között már támogatja a <picture> taget is.

Szintén Microsofthoz kapcsolódó információ, hogy jövő év januárjától dobják az Internet Explorer 8/9/10 támogatását, azaz újabb biztonsági frissítések, javítások már csak az Internet Explorer legfrissebb, 11-es verziójához lesznek elérhetőek.

A Mozilla háza táján bőven van újdonság. Kiadták például a Firefox iOS-en futó változatát. A Firefox Dev Toolját pedig talán soha nem látott energiával fejlesztik. A lehetőségeket a DevTools Challenger oldalán ki is tudjuk próbálni. A Firefox Developer Edition kapott egy újabb eszközt is, aki szeretné komolyabban beleásni magát a böngésző és a weboldal kapcsolatába, annak érdemes megnézni a Memory Toolt működés közben.

Aki pedig kíváncsi egy lekönnyített Firefox-re, ami azt állítja magáról, hogy szupergyors, annak a Waterfox oldalát tudjuk ajánlani.

És, hogy ne maradjon ki a Chrome sem, itt egy új CSS feature: változók támogatása. Jól olvassátok. Jelenleg csak a Firefox támogatja, a stabil Chrome-ban még nem érkezett meg, a Microsoftnál pedig még el sem kezdték a funkció implementálását.

Alapos ráncfelvarráson esett át a Webkit oldala. Szebb, modernebb, gyorsabb és ami nem mellékes, a feature státusz oldala is sokkal áttekinthetőbb lett.

Oh, és azt tudtátok, hogy a böngészőkben építve elérhető natív, gyári base64 encode/decode?

És azt, hogy hamarosan már nem kell feltétlen regexpekkel turkáni az URL-ekben, ha egy paramétert szeretnék kiszedni? Firefoxban már elérhető, Chrome-ban pedig hamarosan jön az URLSearchParams támogatás.

Olvasnivaló

ES6, ez a jövő, nem kell tovább ragozni. Meg kell tanulni, aki még nem kezdte volna el, essen neki, itt egy jó kis segédlet hozzá.

A Facebook hallgatózik? Ezt mindig tudtuk, de most nem a sütikről vagy a Like gombról beszéltünk, hanem a mobil alkalmazásukról, ami állítólag elemzi a telefonbeszélgetéseket, hogy aztán olyan reklámot toljon az arcunkba, amire biztosan rákattintunk. Félelmetes, ha csak a fele is igaz.

A Frontend téma egyre csak szélesedik, ez a friss kézikönyv segíthet a kezdőknek, de a tapasztaltabb fejlesztőknek sem árt becsillagozni, letölteni, mert igazán alapos összefoglalót ad a szakmánkról.

A Google folyamatosan fejleszti a keresőrobotjait, a mostani frissítés az ajax crawlinghoz kötődik. A Google robot mostantól képes úgy “megjeleníteni” és feldolgozni a weboldalt, ahogy a mondern böngészők.

A hirdetéseket mindenki utálja, de nélkülük a legtöbb oldal nem lenne képes fenntartani magát hosszú távon. Persze nehéz eltalálni azt a pontot, amikor a reklámok még működnek, és nem zavarják a felhasználókat, viszont elegendő bevételt hoznak az oldalnak. Az Apple az iOS 9-ben behozta az operációs rendszer szintű tartalom blokkolás lehetőségét. Az AdBlock Plust eladták, és várhatóan jönnek az olyan reklámok, amik átcsúsznak rajta, mivel fizettek érte. Az online reklám piac tehát pörög, és nagy változásokon mehet keresztül. A nytimeson egy remek összefoglalót olvashatunk arról, mekkora helyet is szakítanak ki a reklámok a manapság divatos weboldalakból.

Alkalmazások

És a végére pár hír a PHPStorm háza tájáról. Megjelent a 10-es verzió, itt pedig egy remek összefoglaló arról, milyen jól is támogatja a Docker használatát ez a remek IDE.

Ezt az egyszerű iOS alkalmazást pedig nem hagyhattam ki, aki WebView alapú alkalmazást fejleszt, annak jól jöhet a tesztelés során.

Az e havi összeállítást a dillinger.io oldalán végeztük, ami egy apró kis Markdown editor, azonnali html preview-val, exportálási és cloud mentési lehetőséggel.

Köszi a linkeket Nagy Tamásnak és Sohár Gábornak, Kustyán Anettnek pedig a korrektúrát.