Virgo Frontend Monthly

Issue 001

Üdvözlünk mindenkit az első (és remélhetőleg nem utolsó virgo-frontend havi hír összegző levelében! Lássuk melyek voltak azok a témák, linkek, amelyekről azt gondoltuk, hogy érdemes megemlíteni, és hasznos lehet a többi fejlesztő számára is.

N dejs

Mi mással kezdhetnénk a levelet, mint a Node JS-el. Megjelent a 5.0.0-ás verzió, friss, ropogós tölthető. Hasonlóan új az N1, ami egy Node js alapú email kliens, megfűszerezve a Github Electron frameworkjével. Remek kis app, a használata meghívó alapján megy de most már pár óra alatt beengednek mindenkit a rendszerbe.

Még mindig NodeJS, de már komolyabb téma, biztonság. A hazai Risingstack csapata dobott össze egye nagyon jó security checklistet amit érdemes átböngészni, kinyomtatni, és pipálni élesítés előtt. Utolsó Node JS témánk egy webalkalmazás, a Relax, ami egy új, nyílt-forráskódú CMS Node JS és React köré építve. Egy pislantást megér. És ha már checklist, akkor itt van egy másik, amit a projektünk élete során pont az ellenkező időpontban érdemes használni, a születésénél.

Amazon, Node js, S3 CloudFront, CDN… ahogy Nándi is mondta, majdnem az EC. De ez most a Medium, és megmutatják hogyan működnek.

Ezt már mind vágod?

Senior frontendeseket keres a Virgo Systems. Jelentkezz!

AMP

A hónapban durrantotta a Google az egyik legpörgősebb témát, az AMP-ot. A céljuk egy kvázi új szabvány bevezetése a webre, amivel a weboldalak megjelenése felgyorsítható. Szabványos méretű, interaktív elemek. Hogy ez jó, vagy nem, nehéz eldönteni, az tény, hogy sok pro és kontra cikk született a témában. Fogunk még hallani róla, az biztos.

Tippek

Webfontok. Velünk élnek, szeretjük és gyűlöljük őket. Egy remek preziben összefoglalták azokat a megoldásokat, amelyekkel gyorsíthatunk a webfontokat használó oldalunkon.

A weboldalaink online termékek, de mi van ha nincs net? Mit lehet tenni ilyenkor azon kívül, hogy a Chrome dinójával játszhat a felhasználó. Az Upup egy pofonegyszerűen használható offline library, amivel bárki képes weboldalát offline módban is valamilyen szinten használhatóvá tenni.

Az IntelliJ alkalmazásokat mindenki ismeri, de a Fozo által linkelt videóban azért találni még olyan trükköket, amik jól jöhetnek. Java, php és frontend szemmel egyaránt hasznos.

A TTT (Totally Tooling Tips) a Google Chrome fejlesztők websorozata, ahol hasznos trükköket mutatnak be. Irány feliratkozni rájuk. A legfrissebb epizódban Sublime Text és Atom JS snippetek használatát mutatják be.

CSS

A CSS-ről már biztos hallott mindenki, na de a GSS-ről? Pedig könnyen lehet, hogy ez a jövő. A Sitepointon egy remek írásban bemutatják, hogyan is válthatja fel a mostani CSS layoutokat.

Ha a szokásos grid rendszer már uncsi, vagy valami nagyon swag oldalt akarunk csinálni, akkor próbáljuk ki a DiamondGrid-t, amivel meglepő formájú oldalakat tudunk csinálni. A hétköznapokban nem biztos hogy kell, de különleges oldalaknál jól jöhet.

Ha pedig a telefonon már profi szinten használjuk az Instagram filtereket, akkor biztosan elégedetten bólogatunk a CSSgram láttán.

Olvasnivaló

ES6, ez a jövő, nem kell tovább ragozni. Meg kell tanulni, aki még nem kezdte volna el, essen neki, itt egy jó kis segédlet hozzá.

A Facebook hallgatózik? Ezt mindig tudtuk, de most nem a sütikről vagy a Like gombról beszéltünk, hanem a mobil alkalmazásukról, ami állítólag elemzi a telefonbeszélgetéseket, hogy aztán olyan reklámot toljon az arcunkba, amire biztosan rákattintunk. Félelmetes, ha csak a fele is igaz.

A Frontend téma egyre csak szélesedik, ez a friss kézikönyv segíthet a kezdőknek, de a tapasztaltabb fejlesztőknek sem árt becsillagozni, letölteni, mert igazán alapos összefoglalót ad a szakmánkról.

A Google folyamatosan fejleszti a keresőrobotjait, a mostani frissítés az ajax crawlinghoz kötődik. A Google robot mostantól képes úgy “megjeleníteni” és feldolgozni a weboldalt, ahogy a mondern böngészők.

A hirdetéseket mindenki utálja, de nélkülük a legtöbb oldal nem lenne képes fenntartani magát hosszú távon. Persze nehéz eltalálni azt a pontot, amikor a reklámok még működnek, és nem zavarják a felhasználókat, viszont elegendő bevételt hoznak az oldalnak. Az Apple az iOS 9-ben behozta az operációs rendszer szintű tartalom blokkolás lehetőségét. Az AdBlock Plust eladták, és várhatóan jönnek az olyan reklámok, amik átcsúsznak rajta, mivel fizettek érte. Az online reklám piac tehát pörög, és nagy változásokon mehet keresztül. A nytimeson egy remek összefoglalót olvashatunk arról, mekkora helyet is szakítanak ki a reklámok a manapság divatos weboldalakból.

Mobil

Aki még a telefonjáról is checkolni akarja a Githubos dolgait, annak itt van ez a remek iPhone app a Git To Go.

Natív vs Hibrid mobil appok témában mindig izgalmas összehasonlítások születnek, most a legjobb hibrid mobil frameworkoket hasonlították össze egy könnyen, gyorsan emészthető cikkben.

PHP

Mi? Nem elírás, találtunk frontendes szemmel is érdekes híreket. A PHP 7 már a kanyarban van, itt a 7.0.0 RC6. A másik php finomság a Grav, ami egy szintén open source CMS, csak milyen meglepő, PHP-ra építve. Kíváncsian várjuk Tomi véleményét róla.

IRl

Ha november, akkor Webconf. Még lehet regisztrálni, ahogy mindig, most is ingyenes a konferencia. Sok előadás lesz (sajnos átfedésekkel), így nem árt ha minél többen ott vagyunk. Fejes Anikó, ES6, Node Js, Drupal. Lesz minden.