Virgo Frontend Monthly

Issue 012

Sziasztok, ez itt továbbra is a Virgo, havi rendszerességgel megjelenő frontendes hírlevele. Bár már alaposan beleharaptunk az októberbe, azért érdemes átnézni, milyen érdekességek történtek az előző hónapban.

Olvasnivaló

Kiadta a GitHub az elmúlt év statisztikáit (aka octoverse), amit látványos felületen tudunk végigrágni. Többek között az is kiderült, hogy már több mint 300 különböző programozási nyelven születtek opensource projektek. És persze nem lenne frontendes ez a hírlevél, ha nem emelnénk ki, hogy a JavaScript magasan vezet a pull requestek versenyében. Azt említettük már, hogy Magyarország második a GitHub pushes listáján?

Maradunk még a GitHub-nál. Kiadtak ugyanis egy szép nagy frissítési csomagot, amiben hasznos felületi újításokat kaptunk, amiben többek között a kommentelést, kód rewiew-zást tették kényelmesebbé.

A "The Guardian" már többször szerepelt a leveleinkben, igazán előremutató dolgokat csinálnak a srácok. A legújabb projektjük a RioRun, ami egy progresszív web alkalmazás. Ha már a progresszív alkalmazásoknál járunk, itt egy jó check lista, mire is érdemes figyelnünk.

Doom. Valószínűleg nincs olyan, akinek ne állna fel a szőr a hátán a Doom hallatán. A játék mindig híres volt az úttörő újításairól, mind grafikai, mind pedig programozás technikai téren. Egy friss posztban laikusok számára is érthető módon magyarázzák el, hogyan is generál egy frame-et a legújabb Doom.

A színek és azok használta teljesen hétköznapi számunkra. Maximum arra figyelünk oda, hogy ne halmozzuk őket, lehetőleg kevés variánsból dolgozzunk. Talán ki vannak vezetve konfig fájlokba, ha preproceszort használunk. Tudjuk, hogy van hexadecimális, rgb, hls és akár név alapú megadás is. De mindent tudunk róluk, és hogy miként lehet ezeket használni? A CSS Tricks postjában (majdnem) mindent megtudhatunk a webes színekről.

Virtualizálással próbálja meg védeni a weben böngésző felhasználókat a Microsoft. Bejelentették ugyanis a Windows Defender Application Guard megoldást, aminek a lényege az, hogy az Edge böngésző egy konténerben fut. Így ha a támadók esetleg átvennék a böngésző felett az uralmat, még mindig ott van a konténer, ami megvédi a host gépünket az esetleges nem kívánt változásoktól.

Mélyvíz

Természetesen nincs szám React hírek nélkül. Elsőnek itt van egy elég jó React Natív starter kit összehasonlítás, ami nyolc különböző, előre összeállított környezetet mutat be.

Aki jobban szereti kézzel összelegózni a projektjét, annak pedig a következő react componens lista jön jól, ahol a különböző vizuális elemeket gyűjtötték egy csokorba.

Volt korábban már egy linkünk azzal kapcsolatban, hogy a fejlesztők mennyire nem figyelnek arra, hogy a megfelelő tipusú input mezőket használják. Ezeknek a form elemeknek a jelenlegi lehetőségeit, és limitációit járja körbe a poszt.

Ezt már mind vágod?

Senior frontendeseket keres a Virgo Systems. Jelentkezz!

A Google Closure Compiler-je Java-ban íródott, még 2009-ben. A Google most bejelentett egy "nagyon hasonló" compilert, amit teljesen JavaScriptben irtak.

Kőkemény olvasnivalót kínál a "So You Want to be a Functional Programmer" poszt sorozat a Medium-on.

Hamarosan használható a Mozilla független, újraírt JavaScript debugger eszköze, a debugger.html. Meglepő vagy sem, a régi Developer Tools kiváltására szánt tool React-ban íródott.

Tipikus, webfejlesztéssel kapcsolatos problémák és azok leszereléseit szedték össze a Quirksmode blogposztjában.

Az Atom továbbra is a (frontend) fejlesztők egyik kedvenc eszköze, így nem maradhatott ki a mostani számból az a cikk, ami az Atom-os snippetek használatát mutatja be. Ezekkel jelentősen fel tudjuk gyorsítani a saját workflowinkat.

És a végére egy jó kis Gmail-es hír. A Google bejelentette, hogy a Gmail ezentúl jobban bánik a reszponzív levelekkel, megjelent ugyanis a media queryk támogatása a kedvenc levelezőnkben. Részletek a Gmail CSS dokumentációjában.

Röviden