Virgo Frontend Monthly

Issue 009

Üdvözlünk mindenkit az első nyári hónapok alatt megjelenő Virgo Frontend Monthlyban.

Mélyvíz

Csapjunk is egyből bele a sűrűjébe! Lassan tényleg helytálló az a kifejezés, hogy annyi a frontend framework, mint égen a csillag. Tény, hogy a JavaScript-nél manapság nincs jobban pulzáló közösség. Éppen ezért jön jól néha egy alapos összehasonlító táblázat, amiben A-tól Z-ig láthatjuk az egyes funkciókat, példákat. Ezen az oldalon megtaláljuk a manapság népszerű framework-öket, mint például Angular 1-2, React, vagy éppen az Ember.

A Google, illetve pontosabban a Chrome mérnökeinél a nyár nem jelent lazsálást, vagy lassulást. A mérnökök továbbra is keményen dolgoznak azon, hogy a Chrome legyen "az" a böngésző, amit mindenki használ. A Totally Toolings Tips sorozatban természetesen a fejlesztők szemszögéből közelítik meg az újdonságot, és az 52-es Chrome hasznos, új funkcióit tárgyalják ki. Application Tab, képernyőkép, frissített reszponzív nézet, csupa-csupa hasznos változtatás.

A Github és azon belül a pull requestek működése érzésem szerint sokszor olyan dolog a fejlesztők körében, amit sokan nem tudnak, és nem is mernek megkérdezni. Hogyan működik? Ki mihez fér hozzá? Hogyan tudok beszállni egy közösségi fejlesztésbe? Pedig senki nem úgy születik, hogy ezt tudja. Ezt a témát járja körül alaposan a "A List apart" azlink-article">remek írása. Ha eddig nem merted megkérdezni, most már nem is kell!

BEM. Mágikus rövidítés, amivel egyre többet találkozhatunk, már magyar blogpostokban is. Pedig a dolog nem új, viszont annyira nem is egyszerű. Persze bámikor, bárki elkezdhet BEM-ezni, de hamar bele lehet futni kisebb logikai buktatókba, problémákba. Ezekre az apró tüskékre jelenthet gyógyírt a Smashing Magazine aktuális, és mint mindig, végletekig tökéletesre csiszolt cikke.

Ezt már mind vágod?

Senior frontendeseket keres a Virgo Systems. Jelentkezz!

Ha már a CSS-nél és a BEM-nél járunk, itt egy életszerű, valós beszámoló a BBC Sport oldalán használt CSS architekturáról és technológiákról. Három fő eszközt használtak: BEM, OOCSS, ITCSS. Persze tegyük hozzá, kell a csapat mellé megfelelő design, és designer, aki segíti őket abban, hogy ne kelljen szétfaragni az oldalt különböző extrém kívánságok miatt.

Bár a végleges Bootstrap 4 még a kanyarban sincs, és pontos információnk sincs arról, mikor jön ki új verzió belőle, azért nem árt már most figyelemmel követni a framework-öt. Ehhez nyújt segítséget ez az összeállítás, bemutatja a négyes verzió újdonságait, fontosabb változtatásait.

A Tipográfia egy külön szakma, de azért nem árt, ha frontendes lévén ehhez is értünk egy kicsit. A Supremo oldalán jópofa, vizuális cheatseet-et találunk.

Flexboxot sincs szívünk kihagyni a havi összeállításból.Ebben a tutorialban szépen végigvezetnek bennünket életszerű példákon keresztül, hogyan is érdemes nekiállni egy egyszerűbb layoutnak.

Hírmondó

Mennyire ismered a display CSS tulajdonságot? Mert hogy sokszor leírjuk, és az egyik legfontosabbról van szó, az nem kérdés. De tényleg alaposan ismerjük? Nem beszélve arról, hogy a tulajdonság nem állt meg a fejlődésben, az elmúlt években alaposan okosodott. Brutálisan átfogó cikk a témában.

Docker nélkül nem élet az élet, és nem telhet el a hírlevelünk sem. Ez persze nem teljesen igaz, de találtunk egy angol, és egy remek magyar írást is a témában. Ne hagyjátok ki őket.

Miért fontosak a webkomponensek? Aki manapság erre a kérdésére akar választ kapni, vagy éppen ezt szeretné megválaszolni, valószínűleg igen nagy figyelmet kap. A Revillweb blogján egy elég jó és viszonylag friss cikk található a témában.

N dejs

A RisingStack Node sorozata lassan végére ér, és a srácok egyre mélyebbre ásnak le a témában. Az legfrisebb epizódban a Node.js alkalmazások debuggolását vették górcső alá.

Röviden