Virgo Frontend Monthly

Issue 010

Ez itt még mindig a Virgo Frontend Montly, a júliusi érdekes és fontos frontend hírekkel. Mielőtt nekivágunk örömmel jelentjük be, hogy a számokat ezentúl online is tudjátok olvasni, elkészült ugyanis a weboldalunk: frontend.virgo.hu

Mélyvíz

Egy frontend fejlesztő munkája során napja nagy részét az editora és böngésző ablak közötti váltással tölti. Főleg akkor, ha valami hibát keresünk a kódban, és próbálunk debuggolni. Az elmúlt években rengeteg, fejlesztőket támogató funkció került a böngészőkbe, amiknek segítségével jóval könnyebben, és hamarabb tudtunk hibákat feltárni. A console.log bizonyára mindenkinek ismerős, azonban azt már talán kevesebben tudják, hogy ennél jóval több debuggolási lehetőséget ad a console.

A Service Workerek nemrégiben robbantak be a köztudatba, és noha támogatottságunk még nem kifejezetten 100 százalék, nehéz elmenni mellettük. Az új technológiák azonban sokszor veszély forrásai is lehetnek, mint például ebben az esetben, ahol a jó öreg iframek segítségével installálunk service workert a látogató gépére, anélkül, hogy ő megnézte volna az oldalunkat.

A mai rohanó világban elengedhetetlen, hogy weboldalaink "azonnal" betöltődjenek. A felhasználók nem várnak, türelmetlenek, ha azt látják, hogy nem látják, már nyomnak is tovább. A webpagespeedtest egy remek oldal arra, hogy különböző helyszínekről is ellenőrizzük az oldalunk sebességét. De a site jóval többet tud annál, mint először gondolnánk. Azt tudtátok például, hogy még Grunt taskkal is meghajthatjuk az oldalt, vagy hogy open source a projekt? További érdekességek ebben a postban.

A státusz kódokat sokan félvállról veszik, pedig attól, hogy nem feltétlen látjuk őket, igenis fontosak. Nem mindegy, hogy egy átirányítást hogyan kezelünk, vagy hogy egy nem létező oldalt 200-as vagy 404-es kóddal küldünk vissza. Remek cikk a témában, ahol szemléletes ábrákkal segítenek nekünk eligazodni a státusz kód erdőben.

Cross-Platform & Nativ Speed. Ha annyi huszasom lenne, ahány framework vagy library próbált már erről meggyőzni. A Weex neve talán nem cseng ismerősen, azoban ha azt mondom, hogy Alibaba, akkor már mindenki felismeri. Bizony, a framework mögött az Alibaba Group és 40 rablója áll, így talán érdemes komolyabban is megnézni a projektet.

A functinal programming is egyre többet emlegetett kifejezés, amit már meglehetősen elkoptattak az elmúlt időben a sorra megjelenő és eltűnő frameworkok. Azt nem tudjuk, hogy a choo is ilyen lesz-e, mindenesetre elég biztató dolgokat állítanak magukról. 5 kilobyte-ba bezsúfolva, sebességre optimalizálva. Egy próbát mindenképpen megér.

Te nem használsz még Promise-okat? Pedig kéne, találtunk mindjárt két remek cikket is a témában. Itt például leírnak 5 érvet a technológia mellett, ebben a cikkben pedig bemutatják a technológiát.

A HTML email szó hallatán nem egy fejlesztő indul ez a nyitott ablakok felé, holott manapság a modern eszközöknek hála, már "nem akkora" fájdalom reszponzív és elegáns HTML emailt küldeni a felhasználóknak. A weboldalaknál már sokszor mobile-first szemlélettel ülünk neki tervezni a kinézetet és a működést, az emailek esetén viszont többnyire kevesebb időt hagyunk erre: valaki rajzol egy designt, mi pedig megpróbáljuk kihozni belőle a legtöbbet. Pedig az emaileket lehet még nagyobb százalékban nézik mobiljukról az emberek. Nem lenne jobb, ha a HTML leveleket is a mobile-first égisze alatt dolgoznánk ki?

Biztos mindeni találkozott már a Facebook oldalán olyan postokkal, amikről egyértelműen látható, hogy átverős, lehúzos oldalt takar. Mégis rengeteg a like, esetleg megosztás. Azt megszoktuk, hogy vannak ilyen oldalak, amik autolikeolják a tartalmat, ha rájuk tévedünk, ezeket kerüli valószínű minden hozzáértő. Az azonban egy következő fokozata, amikor a Chrome áruházból tölthetünk le olyan kiegészítőt, ami ezt csinálja. Ebben a blogpostban veséznek ki egy ilyen esetet.

Véééégre valami hír a Bootstrap háza tájáról. Sokan már-már úgy gondolták, ideje más framework után nézni, hiszen a Bootstrap jó ideje hallgatott. A 4-es verzióról konkrétum még mindig nincs, viszont hosszú hallgatás után kidobták a harmadik alfa verziót, rengeteg újdonsággal, változtatással. Az már biztos, az átállás a 3.x-ról 4.x-re nem lesz fájldalommentes.

Ezt már mind vágod?

Senior frontendeseket keres a Virgo Systems. Jelentkezz!

Az Applet lehet szeretni, vagy nem szeretni a termékeiért és árazási politikájáért, de azt nem vehetjük el tőlük, hogy a mobil webet ők indították be. Azóta persze a Google és Android átvette a fejlesztés szempontjából a stafétabotot, de az Apple sem akar lemaradni. A desktop Safari preview verziók mellett a mobil böngészőt is zárkóztatják fel a világhoz, így például iOS 10-ben megjelenik video tag autoplay támogatása is.

A ChakraCore, a Microsoft ingyenes és nyílt forráskódú JavaScript motorja immár elérhető Linux és OS X (akarom mondani Mac OS) alatt is.

És még egy cross-platform Microsoft hír: kijött a Windows 10 Anniversary frissítés, amiben debütál a virtualizáció nélküli Linux (bash on Windows). Kapcsolódó hír: a régi virtualizált Docker Toolbox helyett elérhető a "natív" Docker for Windows is.

Olvasnivaló

A The Verge oldalán találtuk ezt a cikket, amiben betekintést kaphatunk arról, mennyire is veszi komolyan a mobil tesztelést a Facebook.

Az URL-t mi már teljesen természetesnek, és magától értetődőnek tartjuk, de voltak olyan idők az informatikában és hálózatban, amikor még nem léteztek. Az Eager.io-n van egy gigapost arról, hogyan is alakult ki ez az egész dolog, a domain, a protokoll és a port. Hosszú olvasmány, kávé süti ajánlott mellé.

Röviden