Virgo Frontend Monthly

Issue 007

Mindenkit üdvözlünk a 7. Virgo Frontend Monthlyban. Jut eszembe, tudtátok, hogy a 7 boldog szám?

Olvasnivaló

Manapság mindent a felhőben tárolunk, futtatunk. Igaz ez a kódszerkesztőkre is, amelyekről talán már itt is volt szó. De miért ne lehet ugyanilyen alapon a designerek eszköze is online? A Gravit ebben a szellemben született. Webes rajzoló eszköz, ami a kornak megfelelően, alapvetően a vektoros formátumokat támogatja. Készíthetünk benne grafikákat printre, illusztrációkat, de akár komplett weboldalakat is. Nem ez fogja beleverni a Photoshop koporsójába az utolsó szöget, de érdemes lesz odafigyelni rá.

Sok energiát fektettek a webevolution oldalba, ami páratlan egyszerűséggel szembesíthet bennünket a web fejlődésével. A projekt ugyanazt a weboldalt valósította meg, visszamenőleg 1991-től 2016-ig, az adott korszakra jellemző technológiával és kinézettel.

A hírlevelek már évek óta reneszánszukat élik, és ha ezt olvasod, akkor valószínűleg ezzel te is tisztában vagy. A Web Design Weekly az egyik legsikeresebb a szakmában. A Campaignmonitor oldalán Jake Bresnehan mesél arról, hogyan is hozott össze több, mint 25 ezer feliratkozót. A siker titka szerintem a következő mondatában rejlik: "Olyan leveleket szeretnék küldeni az embereknek, amelyeket én magam is szívesen olvasok."

Bár nem a weboldakészítés témaköréhez tartozik feltétlen, mégis érdekes olvasmány lehet a Facebook fejlesztők postja, amiben leírják, hogyan készült a Facebook Lite for Android. Ez az a verziója a Facebooknak, ami nem fogja megenni az összes RAM-ot és tárhelyet a telefonodban, és valószínűleg egy modemmel az internetre kapcsolt androidos kenyérpirítóra is fel lehet tenni.

A https fontos, sőt lassan már elengedhetetlen, ha weboldalt készítünk. A nagy oldalaknál ez persze már jó ideje alapnak tekinthető, de manapság már ott tartunk, hogy a kisebb hobbi projektek alá is jól jön - extra friss hír, hogy a legújabb Chrome-ban a Geolokációs API nem fog működni, csak https mögül. A Let’s Encrypt nevű projektnek hála immár mindenki kaphat megbízható tanúsítványt oldalához, teljesen ingyen. Rövid leírás arról, hogyan is zajlik ez.

Van mozgás rendesen a Linterek piacán. A JSCS-t fejlesztését befejezték, a fejlesztői átmentek inkább ESLint-ezni. Az ESLint pedig becsatlakozott a jQuery foundation-be.

Mondják, hogy nehéz újat alkotni. Ez persze különösen igaz a vizuális szakmákra. Az ikontervezés számomra mindig valami misztikus dolog volt, valami hihetetlen nehéz és precíz munka. Mint kiderült, azért nálunk is van olyan, hogy megismételhetetlen munka.

A frontend fejlesztőknek talán az egyik leghezebb (és legfontosabb) feladata a weboldalak optimalizálása. Nagyon könnyen el lehet szállni, és óriási méretű oldalakat létrehozni, ami nem csak lassú lesz, de még fel is zabálja a naív ügyfelek mobil internetét. A weboldalak méretnövekedése már oda jutott, hogy egy átlagos weblap akkora, mint az eredeti Doom installált verziója.

Mélyvíz

JavaScriptet debuggolni nem mindig öröm, kivéve ha tudjuk, hogy hova kell "nyúlni". Josh Owens spacedojo néven ingyenes Podcastet vezet, amiben többek között a JS debuggolás lehetőségeire is alaposan kitér.

A Microsoftot is dicséret illeti, az Edge böngészőjével igyekszik felzárkózni a konkurenciához. Friss hír, hogy bejelentették a RemoteEdge technológiát, aminek a segítségével Mac vagy Linux alól is kipróbálhatjuk a böngészőt, virtuális gép telepítése nélkül. Emellett azoknak, akik mégis szeretnék helyben futtatni a böngészőt, a Microsoft készített virtuális gép képfájlokat az Edge stabil, illetve legfrissebb "Insider preview" verziójából.

Talán már írtunk arról, hogy nem feltétlen kell Grunt vagy Gulp egyszerűbb projekthez, hiszen npm scriptek segítségével is sok mindent meg tudunk valósítani. Most mégis úgy tűnik lehet nem mindig jó választás.

A múlt havi után egy újabb cikk a microservice architektúrájú webappokban lévő frontendezésről, ezúttal az NGINX oldaláról.

A Flexbox jó, a flexbox szép. Ideje lenne akkor elkezdeni használni. Mivel azonban kicsit összetettebb a "float: left;" megoldásoktól, jól jön egy oldal, ahol életszerű példákat láthatunk. Ez a Flexbox Patterns.

Ha fejlesztés, akkor verziókezelés, ha verziókezelés akkor GIT. Legalábbis én így gondolom, és valószínűleg nem vagyok ezzel egyedül. A .gitignore fájlokat mai napig gyűlölöm viszont összeállítani. Szerencsére megalkották a gitignore.io oldalt, ahol különböző kulcsszavak alapján egyszerűen tudunk generálni magunknak .gitignore fájlt.

Az elmúlt hónap alapján valamiért azt érzem a bot-ok piaca nagy robbanás előtt áll. Ennek első lépése talán az, hogy a Facebook is elkészítette saját megoldását, Messenger Platform alapokon. Ebben a remek cikkben bemutatják, hogyan készíthetünk egyszerű Facebook Messenger Bot-ot, Node alapokon, Herokun hosztolva.

N dejs

Mi mással is kezdhetnénk a Node blokkot, minthogy megjelent a 6.0-ás verzió. Az új kiadás már 93 százalékban támogatja az ES6 nyelvi újdonságait. Aki jelenleg 5-ös verziójú node.js-t futtat, még két hónapig támogatást élvez, ám utána jobb, ha frissít.

A now egy olyan kis segédeszköz JavaScript (vagyis Node.js) alkalmazásokhoz, amivel egyszerűen és gyorsan tudjuk feljuttatni a "felhőbe" a kódunkat. Az ő szavuk szerint a now "CDN a kódhoz".

Ezt már mind vágod?

Senior frontendeseket keres a Virgo Systems. Jelentkezz!

Browser

Megjelent a Vivaldi 1.0. Ez az a böngésző, amit azok a fejlesztők készítenek, akiknek nem tetszett az Opera új irányaa. Céljuk egy funkcióban gazdag, gyors és rugalmas böngésző készítése volt, ami a felhasználót helyezi előtérbe.

Új browseren dolgozik a Mozilla is. Az ok pedig az, hogy megváltozott a felhasználók igénye és viselkedése az elmúlt években, ezért új és friss megoldásra van szükség. Tofino néven pár fejlesztő új, kísérleti böngészőn dolgozik.

A "másik" Opera háza táján is van újdonság. A böngésző legújabb, fejlesztői verziójában megjelent a beépített, teljesen ingyenes VPN.

Tovább dolgozik az Apple a Safari Technology Preview-n, a 3. verzióba sok újdonság került.

Röviden