Virgo Frontend Monthly

Issue 003

Sziasztok, utólag is boldog új évet kívánunk minden kedves olvasónak. Lássuk milyen hasznos, és elolvasásra érdemes tartalmat kanalaztunk össze nektek.

Browser

A Google Chrome Data Saver technológia jól jöhet azoknak, akiknek a mobilnetes keretük szűkös, de mégis szeretnek sokat böngészni telefonjukon, vagy esetleg a kapcsolat lassú. A Data Saver állítólag akár 50 százalékos forgalom-megtakarítást tud elérni (saját tapasztalataim alapján ez egyébként inkább 30 százalék). Az androidos verzió még ennél is tovább megy, és lassú kapcsolat esetén a képek betöltését is blokkolja.

A Microsoft egyre jobban nyit a open-source világ felé. Megnyitották az Edge böngőszőjük Javascriptes motorjának belső részét, vagyis a ChakraCore-t. Ráadásul készítettek saját Node.js verziót is, amiben a Google féle V8 motort kicserélték a sajátjukra.

Ha pedig már unjuk az újabbnál újabb böngészőket, és webes technológiákat, akkor keressük fel az oldweb.today weboldalt, ahol nosztalgiázhatunk régi weboldalakat böngészve, régi böngészőkből.

Olvasnivaló

Elég masszív lett az olvasnivaló blokk az ehavi összeállításban, de egyszerűen nem volt szívünk kidobni semmit. A Speedtest viszont hamarosan kidobja a Flasht (igen, van ahol még mindig használnak Flasht). A Speedtest elkezdte publikusan tesztelni sebességmérőjük HTML5-ös verzióját.

Takarítottak a JSFiddle-nél is, frissült a népszerű kódmegosztó / kódteszelő oldal. A kinézet mellett természetesen a háttérben is sok minden változott. Ahogy szokták mondani, szebb, jobb, gyorsabb és tisztább érzés ezentúl a használata.

A RisingStack a Node.js Foundation ezüst fokozatú tagja lett. A magyar "startup" a Yahoo!-val egy körben lépett be a támogatok közé. A másik RisingStack-kal kapcsolatos hír, hogy százmilliós befektetést kaptak a srácok, amit további magyarországi munkahelyek megteremtésére használtak, és emellett Londonban is nyitnak irodát. Well done!

Itt pedig egy remek összefoglalót találtok a tavalyi Chrome Dev Summitról. Minden videó alatt megtaláljátok az anyag kivonatát, lényegét, ha éppen nincsen felesleges 20 órátok, hogy végignézzétek őket, de szeretnének tájékozottak maradni, mindenképpen ajánlott a gyors átolvasás.

A SEO az egyik a leggyorsabban fejlödő, változó iparág. Nem egyszerű dolog képben maradni, a Google a rendezési algoritmusát titokban tartja, bár tippeket, trükköket, mindig csepegtet. Éppen ezért remek segédanyag az ITE.hu oldal összefoglalója a 2015-ös SEO történéseiről.

És ha már a SEO témában elolvastuk az összefoglalót a múlt évről, ne csukjuk be a böngészőt, hanem haladjunk tovább a SitePoint cikkére, amiben a JavaScript szemszögéből összegezték a tavalyi évet. ES6, Node.js, új Angular, Vue, minden, ami szem-szájnak ingere. Illetve itt egy másik összeállítás szintén 2015-ös JavaScript témában a 2ality.com-on.

De legyen elég a "nosztalgiából" és essünk neki a jövőnek. Új év, új trendek? Egy gyors és áttekinthető infografika és videó arról, mire számíthatunk idén a webdesign terén. Ez persze csak egy vélemény, biztos vannak, akik máshogy látják.

Tab vagy space? Örök vita, valószínűleg az egyik legnagyobb vallási kérdés a webfejlesztők életében (közvetlenül a Firefox vs Chrome után). Ez a kis oldal népszerű GitHub repokat elemez nyelvenként, és rajzol grafikont a tab, illetve 2-4 space használat alapján. Egyből látni a különbségeket, a PHP-sek például a 4 spacet kedvelik jobban, míg a JavaScriptesek inkább a 2 space felé húznak.

Ezt már mind vágod?

Senior frontendeseket keres a Virgo Systems. Jelentkezz!

Mobil

Csudajó dolog egyébként fancy animációkat használni, óriási képeket, egész oldalas videókat. Vannak azonban olyan régiók, ahol ezeknek a használata egyet jelenthet a böngészhetlen weboldallal. A WTF Opera Mini egy olyan összefoglaló oldal, ahol szembesülhetünk azzal, hogy az Opera Mini mit tud, és mit nem.Ugyanis vannak még bőven olyan régiók még a világban, ahol az okostelefonok nem iPhone és társai, hanem azok, amikben van valamilyen alapfokú internetes elérés, parányi képernyő, és egy piros O betű.

Az egyik legijesztőbb és számomra szomorú hír a Firefox OS kimúlása. Amit egyébként sok oldal úgy hozott le, hogy kész, kösz, ennyi volt. De ez így nem teljesen igaz. A Mozilla továbbra is lát fantáziát a projektben, bár a hangsúlyt a telefonokról az IoT világra helyezi. Így lehetséges hamarosan, hogy megjelennek a Firefox OS-t futtató tévék, routerek és tabletek.

Nem figyelnek eléggé oda a "Touch Keyboard" techonlógiára a webfejlesztők. Legalábbis ez derül ki ebből a felméréséből, ahol vezető e-commerce oldalakat vizsgáltak. Az eredmény lesújtó, az oldalak több mint a felén input mezők nem a megfelelő típussal vannak ellátva, ennek pedig az az eredménye, hogy a böngésző nem tudja megmondani a telefonnak, hogy milyen billentyűzetet dobjon fel. Tipikusan telefonszám, irányítószám vagy bankkártyaszám megadásánál maradnak ezek el. Ha már az oldalak tervezésekor mobile-first szemléletben gondolkodunk, ügyeljünk arra, hogy a megvalósításnál is teljesüljenek ezek a dolgok.

Mélyvíz

A jQuery már a mindennapok része lett, de tényleg szükség van még rá? Persze a kérdést nem ilyen könnyű eldönteni, abszolút projekt és célcsoport függő. Aki mégis inkább a natív azaz "vanilla" irányba mozdulna, annak érdemes ránézni Lea Verou Bliss nevű projektjére. Happier Vanilla JS - ez az ígéret. Mindez 3KB-ban.

A Bootstrap rendületlenül megy előre, a 4-es verzió második alfáját még december elején tették ki. Aki most kezd bele egy hosszú életű munkába, már lehet jobban jár, ha BS4-es alapokra helyezi.

Új HTTP hibakódot vezettek be. A 451-es kód azt jelzi, hogy a tartalom, amit el szerettünk volna érni, valamilyen jogi kifogás miatt letiltásra került.

Nem hagyhattam ki a RisingStack Node.js összefoglalóját, akinek esetleg eddig nem volt tiszta, hogy mikor indult a Node.js, mennyire volt rögös útja, az most gyorsan pótolhatja.

React, Angular, Ember, a felsorolás folytatható még. Itt egy remek GitHub repo, amiben ezek mellett még további Frameworkok vannak egymás mellé állítva. A vizsgálat tárgya, hogyan készítsünk komponenseket az adott eszközökkel.

A képek a weboldalak szerves részei, és az egyre nagyobb monitorok és felbontások miatt egyre nagyobb méretű képeket kell a weboldalakra is feltenni. De ettől nem kell lassabban betöltődni az oldalnak, ugye? És lehet spórolni kilobyte-okat bőven a különböző tömörítési és megjelenítési techonlógiákkal is. Az alábbi Performance Calendar cikk ezt a témát járja alaposan körbe.

Kijött az ingyenes Exploring ES6 társkönyve, a szintén ingyenes Setting up ES6. Aki szeretné természetesen megvásárolhatja ekönyv formájában is, de online olvasásra teljesen ingyenesek.

Off

Na és azt tudtátok, hogy a Google Táblázat segítségével pillanatok alatt lehet fordítani több nyelvre?

Hát ennyi mára, viszlát a következő hónapban. Köszönöm a rengeteg hasznos linkeket Nagy Tamásnak ismét!