Virgo Frontend Monthly

Issue 008

Sziasztok, ez itt a 8. Virgo Frontend Monthly.

Olvasnivaló

Tovább nyit a Microsoft az opensource világ felé. A redmondi cég ugyanis csatlakozott az Eclipse Foundation-höz, a népszerű IDE mögött álló szervezethez. A támogatás mellett új eszközöket is bejelentettek, kifejezetten az Eclipse-hez, az Azure-on futó alkalmazások létrehozásához, fejlesztéséhez.

A hónap, de talán az év cikke számomra a Being a Developer After 40. Adrian Kosmaczewski írta, akiről valószínűleg még soha nem hallottál. Író, szoftverfejlesztő és tanár. Az App Builders Switzerland konferencián tartott egy meglehetősen hatásos elődást. A cikket már magyarra is lefordították.

DevOps. Sokat halljuk, de hogy pontosan mi áll a szó mögött, azt kevesen tudják. Magyar írás a témában ritka, így becsüljük meg. A cikk mellett a letölthető dokumentumot is érdemes meglesni, ami a DevOps szemléletmódot mutatja be.

Mélyvíz

A webfontok velünk élnek, ha szeretjük őket, ha nem. Ritka már az olyan weboldal, ahol nem valami egyedi betűtípust használnának, legyen az a sarki kisbolt oldala, vagy éppen valamelyik USA elnökjelölt. Egy abszolút politikától mentes cikkben összevetették az amerikai elnökjelöltek honlapjait webfont optimalizáció szerint.

A Docker még mindig egy hot topic a szakmában, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, számtalan oldalon számtalan leírást találunk róla. Aki még nem hallott a Dockerről vagy a Linux Containerekről, mindenképpen ugorjon neki ennek a Smashing Magazine cikknek, amiben az alapokat hamar fel lehet szívni.

A CSS hasonlóan a többi webes technológiához folyamatosan változik, fejlődik. Ha up-to-date oldalakat akarunk létrehozni nehéz dolgunk van, hiszen sok CSS tulajdonságot csak a böngészők kisebb része támogat. De ha tudjuk, hogy a CSS kódunkat kizárólag Chrome fogja futtatni (például egy Electron alkalmazást csinálunk), akkor bátran nyúlhatunk az újdonságokhoz. Ilyenek például a CSS változók és mixinek. Bizony, ezekhez eddig preprocesszorokra volt szükség, ám ha ügyesek vagyunk már sok mindent meg tudunk oldani natívan is.

Emlékszem azokra az időkre, amikor még 1024 pixel széles monitorokra kellett optimalizálni. Szó sem volt még reszponzivitásról, a mobil web kimerült a WAP-ban, a <table> tagek pedig csak úgy záporoztak a weboldal forráskódjába. Manapság már természetesnek számít, hogy a "normál" desktop felbontásokhoz igazodik a weboldal, és a mobilok kisebb kijelzőjére is odafigyelünk. De mi a helyzet a másik iránnyal? Az élet nem áll meg 1920 felett. Ezekre az eszközökre még kevesebb figyelem öszpontosul, pedig a számuk biztosan növekedni fog a következő években. A CSS Tricks oldalán találtuk ezt a hiánypótló cikket a témában, ami jól összefoglalja, mire kell odafigyelni.

A React-ot manapság már nem lehet megkerülni, mindenhol belefutunk. Mindenképp érdemes tehát megismerkedni vele annak, aki még nem tette. Igazán jó, az alapoktól építkező cikket nehéz találni, ezért becsüld meg a Fullstack React könyv alkotóinak mega-giga tutorialját.

Ha ezen már túl vagyunk, és még mélyebbre akarunk ásni a React világában, akkor nézzük meg ezt a React cikk gyűjteményt, kifejezetten az idei évből.

A Google I/O legjobb blokkja szerintem Addy Osmani Progressive Web Apps előadása volt. Aki még nem látta, pótolja, nagyon jó, érthető és szórakoztató.

Az már látszik, hogy a Google szeretne minél több embert felültetni a progressive web apps vonatra, de azért vannak olyanok is, akik nem teljesen elégedettek.

Az :nth-child CSS selectorokkal több mindent tudunk megvalósítani, mint ahogy gondolnánk. Az írásuk viszont a szokásosnál is fájdalmasabb, erre kínál gyógyírt a Family.scss, ami gyakorlatilag 24 darab SASS mixin. Használatával elegánsan, és érthetően tudjuk kifogalmazni az :nth-child selectoros CSS kódot.

Browser

Az Opera fejlesztői rendszeresen szállítják a hasznosabbnál hasznosabb funkciókat böngészőjükbe. A múltkori teljesen ingyenes VPN után most itt az energiatakarékos mód, ami a laptop felhasználók életét segítheti.

Új keresési megjelenéssel jelentkezik a Google. A Rich Snippets már bizonyára mindenkinek ismerős lehet, ezt fejlesztették kicsit tovább, és Rich cards néven mutatták be pár hete. A Rich cards még inkább "vizuális", segítségével könnyebben tudjuk megragadni a felhasználó figyelmét.

Ezt már mind vágod?

Senior frontendeseket keres a Virgo Systems. Jelentkezz!

Röviden