Virgo Frontend Monthly

Issue 004

Úgy látszik ismét eltelt egy hónap, ami ezt jelenti, hogy itt az ideje a Virgo Monthly-nak. A januári linkek között domináltak a szakmai tartalmak, de azért van pár könnyebb téma is.

Olvasnivaló

Már 2016-ot írunk, ilyenkor év elején sokan tesznek új fogadalmakat, próbálunk új szemszögből megközelíteni dolgokat. A web már nem mai gyerek, és bár évről évre fejlődik, mondhatjuk a felhasználói élmény még mindig nem az igazi. Elrontani pedig sok helyen elronthatjuk, és sokszor el is rontjuk. Túl bonyoult jelszavak, felugró tartalmak, scroll hijacking. Ez csak pár abból amit összszedtek ebben a cikkben. Mondani persze könnyű, de tudjuk sokszor nem rajtunk mulnak ezek a dolgok.

Mindig jó hazai tartalomról vagy sikerről beszámolni. Elindult a veremcsere.hu, ami persze még nem biztos, hogy sikeres lesz, de legalább valami friss hazai webes kezdeményezés.

Spamet valószínűleg nap mint nap mindenki kap. De vajon mi történik ha válaszolunk rá, és nekiállunk tárgyalni a bomba üzletről, arany, olaj vagy éppen euró lottó.

Régi fényképeket nézegetni nekem egyik személyes kedvenc szokásom, a Forteplan oldalán például rengeteg anyag van. Azonban néha sokat elvesz az élményből a feketek-fehér technika. A reddit-en például fórum van lelkes Photoshop artistáknak, akik képeket színeznek. De mi lenne, ha ezt rábíznánk egy AI-ra? Vajon jobb vagy rosszabb eredményt kapnánk?

Ha van éppen 9 szabad percünk akkor keressük fel ezt a Medium cikket, ami az Angular és a Meteor verzióváltásai mögött rejlő újragondolásokat tárgyalja ki.

N dejs

A Gulp, Grunt és társaik remek taskmanagerek, de tényleg mindig szükség van rájuk? Tudtátok, hogy sok esetben az npm is el tudja végezni azokat a taskokat, feladatokat amiket a Grunt configgal összeraktunk? Rengeteg lehetőség van az npm scriptelésében, nem is gondolnánk, hogy a népszerűbb taskokat pofonegyszerűen tudjuk kiváltani.

A korábban már említett új HTTP státusz (451) már be is került a Node.js január elején kiadott 5.4-es verziójába.

Érdekes hibára, vagy feature-re bukkantak az npm-ben. Bizonyos esetekben radikálisan felgyorsíthatja a telepítést, ha kikapcsoljuk a progressbart.

Ezt már mind vágod?

Senior frontendeseket keres a Virgo Systems. Jelentkezz!

Mélyvíz

Ez ES6 rég nem az ajtón kopogtat, hanem már a nappaliban ül. Találtunk egy jó kis oldalt, ahol a főbb újdonságokat összefoglalták, csoportosították. A megszerzett tudást egyszerű kvízben gyorsantesztelhetjük is, a feladatokat pedig legegyszerűbben például egy JsBin-ben próbálhatjuk ki. És ha már ES6-nál járunk, aki még több hírre vágyik a témával kapcsolatban, keresse fel az esnextnews.com -ot heti újdonságokért.

10 éves a jQuery. John Resig 2006 januárjában jelentette be, hogy egy új JavaScript libaryn dolgozik. Az azóta eltelt évek során a jQuery magasan a legnépszerűbb JS libary lett, lenyomta ellenfeleit. A munka azóta sem állt meg, a 3-as verzió bétáját most januárban jelentették be.

Sokat mondják manapság, hogy a Safari az új IE, pedig az Apple elég keményen dolgozik mind az asztali, mind pedig a mobil böngészőjén. A legújabb verzióban, a 9.1-es például megjelent a picture tag támogatása, amivel végre minden modern böngészőben elérhető ez a feature. A Caniuse statisztikája alapján az itthoni böngészők közel 80 százaléka már tudja használni a picture taget.

Jó hír az Amazon CloudFront felhasználóknak, hogy végre támogatja a Gzip tömörítést a rendszer. A Gzip használatával radikálisan csökkenthető a letöltött adatmennyiség.

A Nativefier egy pofonegyszerű kis konzolos program, amivel weboldalakat csomagolhatunk be asztali, futtatható alkalmazássá, Windows, Linux és OS X platformokra. Nyílt forráskódú, npm-ből települ, és amiért még külön szeretjük, hogy Electront használ a weboldalak becsomagolásához és futtatáshoz.

A dotCSS konferencián volt egy rövid (tényleg, csak 17 perces videó) előadás a CSS Layout témakörben. Az előadó meglátása szerint (amivel egyet tudok érteni), éppen a közepén vagyunk egy szemlélet és technológia váltásnak. Nagyjából mint amikor a táblázatos elrendezést felváltották a divek és a css. Flexbox, CSS Grid Layout és további finomásokat a erre találtok.

CSS frameworkkel (is) Dunát lehetne rekeszteni, de sokan csak a Bootstrap, Foundation esetleg a PureCSS szentháromság között ugrálnak. Pedig ha nem kell bonyolult oldalakat összerakni, ennél jóval egyszerűbb megoldás is jó lehet. Ilyen például a Milligram, ami gzippelve mindösszen 2 kilobyte, mégis van benne lista, táblázat, alapformázások és még grid rendszer is.

Az Overpass egy új, nyílt forráskódú, weben is használható font a Red Hat-től. Támogatja az ékezeteket is, szóval ha már éppen unjuk a Open Sans-t nézegetni, kipróbálhatjuk ezt is.

A CSS-ben rengeteg kihasználatlan lehetőség van még, és olyan szerteágazó, hogy úgysem tudjuk minden trükkjét fejben tartani. Ilyenkor jönnek jól az olyan postok mint ez, ahol 22 igazán klassz CSS snippetet találunk. Ilya Pestov blogjáról nem ez az egyetlen post amit kinéztük erre a hónapra, JavaScript témakörben is elég szép gyűjteménnyel állt elő. Ha érdekel hogyan lehet például 30 sor kóddal Tetris játékot írni, akkor neked bizony ide kell kattintanod.

A reszponzív képekről nem tudunk nem írni. Mindig van valami új, valami jobb, valami más. Sokáig azon fanyaloghattunk, hogy nincs szabvány, nem tudjuk markuppal szépen megadni a dolgokat. Most, hogy már van például picture tag, néha sikerült túlbonyolítani. A Smashingmagazine oldalán van egy cikk a Client Hints témájában, ami segíthet kicsit feloldani az előző problémát. Vigyázat, igazán mélyvíz, meta tagekkel, és headerekkel.

És akkor három rövid hír a blokk végére: kint van a Lodash 4.0-ás verziója, találtunk egy 1 (!) kilobyte-os feature detection JavaScript libaryt, és egy 3 kilobyte-os React alternatívát (szó-szó…).

Akalmazások

Egyesek szerint az iPad megérett arra, hogy ne csak tartalom fogyasztó, hanem tartalom gyártó eszköz legyen. Ez utóbbi talán főleg a Pro modellre lehet igaz. Aki belevágna a dologba, annak erősen ajánlott az Ergo Web Tools, ami Web Inspectort, JavaScript konzolt, és Responsive nézetet kínál iPad-en fejlesztőknek.

Brendan Eich, a JavaScript atyja, és Mozilla egykori vezetője új böngészőn dolgozik. A Brave valahogy érzésem szerint a manapság népszerű privacy vonatot próbálja meglovagolni. A Chromiumra épülő, de még fejlesztés alatt lévő böngésző ugyanis alapértelmezzen blokkolja a reklámok nagyrészét, illetve a szokásos felhasználót követő scripteket is tiltani fogja.

Frissült a Chrome, ami nem lenne nagy hír. Az iOS-es verzió azonban sokkal gyorsabb lett, annak köszönhetően, hogy átálltak a Chrome-nál a WKWebView beágyazott webnézetre, ami az iOS 8-ban debütált. Ezáltal az alkalmazás gyorsabb és stabilabb lett, de API hiányosságok miatt a korábbi verzióban benne lévő Data Saver funkció például kikerült.

Köszönet Nagy Tominak ismét a linkekért és a segítségért, Kustyán Anettnek pedig a rengeteg apró szövegezési javításért.