Virgo Frontend Monthly

Issue 013

Sziasztok, ez itt a Virgo Frontend Monthly, amiben már több mint 1 éve szállítjuk a frontendes híreket.

Olvasnivaló

Kezdjük egy könnyű olvasmánnyal. Megújult a theverge.com. Az eredmény természetesen egy letisztult, gyorsabb és mindenképpen modernebb oldal. A portál saját mérésük szerint 20 - 50 százalékkal lett gyorsabb, ami nem kis teljesítmény. Fontos újítás, hogy az oldal már támogatja a Google AMP, Facebook Instant Articles és Apple News platformokat. Aki híroldalakkal foglalkozik, érdemes ezekkel a technológiákkal közelebbről is megismerkednie, hiszen a mobilweb mellett ezekkel még jobb élményt tudunk adni a látogatóknak.

Mélyvíz

Nem hagyhatjuk ki levelünkből a "How it feels to learn JavaScript in 2016" cikket, ami valószínűleg már végigsöpört a hazai szakmán is. Azért azt nem gondolom, hogy ennyire rossz lenne a helyzet, mint ahogy a cikk is bemutatja, de tény, a JavaScript világában kicsit gyorsabban történnek a dolgok, mint máshol. Ez persze valamilyen szempontból jó, de - ahogy a cikk csípős humorával rávilágít - néha rossz is.

Ismét változtat a Google a keresési, illetve indexelési módszerén. A fejlesztések most nem a rangsorolásért felelős algoritmus finomhangolására irányúltak. A hírek szerint a kereső elsődleges forrása a jövőben a mobil indexelés, így a jelenlegi asztali verzió "másodlagos" pozícióba csúszott. Természetesen nem meglepő a mobil folyamatos térnyerése a Google-nél, jó ideje ebbe az irányba tartanak. Eddig csak ajánlatos volt, ha oldalunk mobilbarát, és jól viselkedik a mobil eszközökön, hamarosan azonban komoly hátrányba kerülhetnek azok, akiknek nincs mobil kompatibilis megjelenésük.

Még mindig a Google, és még mindig mobil. Megérkezett a Firefox és Opera böngészőkhöz a Google push (Firebase Cloud Messaging) támogatása.

Ezt már mind vágod?

Senior frontendeseket keres a Virgo Systems. Jelentkezz!

Akinek az ikonfontok túl nagyok és lassúak, azoknak itt a CSS ikonszett, ahol abszolút külső forrás nélkül tudunk egészen pofás ikonokat illeszteni az oldalunkba. Nekem az utóbbi idők kedvenc projektje a CSS ICON, nagyszerű ötlet, és remek kivitelezés.

Bár mi még az októberi linkek között válogatunk, azért becsempésztünk egy novemberi témát is, még pedig a halloweeni css selectorokat. A CSS Tricks oldalán szedték össze a legbizarabb selectorokat, amitől minden rendes frontendesnek feláll a hátán a szőr.

Nagy hiányosságot pótolt az Atom szerkesztője a szoftver 1.2-es verziójával. Megjelent ugyanis a nemzetközi billentyűkiosztások támogatása.

A youmightnotneedjquery.com oldalt szerintem már sokan ismeritek, olyan népszerű és gyakori snippetek gyűjteménye, amelyekhez már manapság nem feltétlen szükséges jQuery. Ennek a koncepciónak a következő lépése a youmightnotneedjs.com, ami olyan viszonylag egyszerű, de interaktív komponenseket gyűjt össze, ami egy kis trükközéssel már JavaScript használata nélkül is megvalósítható.

N dejs

Mi mással kezdhetnénk a Node.js blokkot, mint a Facebook új gyermekével, a Yarn-nal. A Yarn egy új csomagkezelő, ami az NPM-re épül, és azzal a céllal alkották meg, hogy javítson az eredeti Node Package Manager sebességén. A Yarn teljesen "kompatibilis" az NPM-mel, tulajdonképpen ráépül, és semmi újat nem kell megtanulnunk, csak azt, hogy nem npm-et, hanem yarn-t kell begépelnünk.

Megjelent a Node 7.0-ás verziója, és mivel páratlan számról van szó, a Node.js LTS (azaz long term support) terve szerint a 7-es verzió nem lesz hosszú ideig támogatott, csupán 2017 júniusáig.

A Node mellett az NPM is frissült, a 4.0-ás verzió hosszú idő után készült el. Sok-sok újítás és frissítés, aki szeret belemenni a technikai részletekbe, annak érdemes felkeresni a release kiadási oldalát.

A vtop egy színes, szagos top, ami látványosan megmutatja a számítógépünkön futó folyamatokat, illetve a gép erőforrásait.

Röviden