Virgo Frontend Monthly

Issue 005

Mindenkit üdvözlünk az ötödik Virgo Frontendy Monthlyban, de főleg a sok új kollégát. Az Ő kedvükért egy gyors összegzés, hogy mi is ez. Havonta megjelenő hírlevél a Virgoban dolgozó frontendesektől, olyan témákról, linkekről, amik érdekesek lehetnek más területen dolgozóknak is. Ha tetszik, bátran terjesszétek az ismerősöknek.

Olvasnivaló

Verziókezelés nélkül nincs élet, és manapság ha verziókezelés, akkor git. Ez az online olvasható könyv teljes képet ad róla. Szemléletes ábrák, jó példák, nem túl száraz anyag.

Egy fokkal komolyabb anyag a Learn Webpack and React könyv. Ide már bőven kell frontendes véna, mélyebb JavaScript és Node.js tudás. A könyv szintén online hozzáférhető.

A libraryk és frameworkök korszakát éljük, és közben elfelejtjük, hogy a Vanilla JavaScript 2016-ban már egész kényelmesen, böngészőfüggetlenül és (ami fontos) elegánsan használható. Ebben a rövid cikkben összeszedtek pár olyan alap JavaScript funkciót, amiért nem feltétlen kell külső libeket használni. Ez persze nem egy teljes(?) összeállítás, de a legszemléletesebb példák benne vannak.

Utolsó linkünk a témában nem tudásanyag, inkább statisztikapornó. A Stackoverflow tavalyi felmérését több mint 26 ezren töltötték ki, majd 160 országból. Akit érdekel, hogy mennyi kávét isznak a fejlesztők, hogy alakul a nemek aránya, esetleg a tab vs. space verseny, fussa a végig a cikket.

N dejs

A Node.js és vele együtt az npm még mindig az egyik, ha nem a legforróbb téma manapság a frontendes világban. Éppen ezért jól jön az olyan oldal, mint például az npmaaddict.com, ahol összeszedik nekünk a frissen megjelent npm csomagokat.

Elkezdeni a legnehezebb, mondják gyakran, ez szinte bármilyen új technológiára igaz. Szerencsére egyre több segítség van a tanuláshoz (lásd olvasnivaló blokkunk) és a tudás gyakorlatba ültetéséhez is. Az utóbbit erősíti ez a node.js starter pack ami egy előre összeállított Node.js projekt. Számtalan API példával, előre kialakitott MVC struktúrával, bekonfigurált css preprocesszorral és még megannyi aprósággal.

Ha már kicsit is tisztában vagyunk a Node.js alapjaival, akkor elkezdhetnek érdekelni bennünket a belső finomságok; hogyan működik, mitől lehet jobb, mint a többi technológia, mi van a motorháztető alatt? Ebben a blogpostban a Node és a HTTP kapcsolatáról olvashatunk részletekbe menően.

A Node.js ökoszisztémában a múlt hónapban a legnagyobb hír valószínűleg az volt, hogy a Node.js Foundanation a szárnyai alá vette a népszerű Express frameworköt. Nem mintha eddig túl nagy bajok lettek volna az Express fejlesztésével felhasználói szemszögből, de most be lett biztosítva.

A blokk végére egy igazi érdekesség. Aki Windows-on dolgozik, de hiányolja kedvenc Unixos parancsait, az azonnal tegye fel a Cash-t. Grep, kill, less, short, cat és hasonló "alap" parancsok, immár Windows környezetben, ES6-ban megvalósítva.

Ezt már mind vágod?

Senior frontendeseket keres a Virgo Systems. Jelentkezz!

Mélyvíz

Sokan szeretnének most már mindent ES6-ban írni, de a böngésző támogatás hiányában ez persze "natívan" nem megoldható. Szerencsére több eszköz is a rendelkezésünkre áll, hogy a szép, modern ES6 forrásunkból ES2015-ös kódot fordítsunk. Ebben gitrepóban részletesen összeszedték a lehetőségeket és számokat a témakörben.

A Google továbbra is nagyon erősen tolja a progressive web app témakört. Ebben a 7 részes sorozatban a legfontosabb alapokat szedhetjük fel a témában.

Mi is az a PostCSS. Mire is használjuk? Érdemes egyáltalán kipróbálni, vagy már lehet, hogy használjuk is? Ez a blogpost elég alaposan nekimegy a témának és sok kérdésünkre választ adhat. Plusz szuper jópofa az oldal, ahogy visszajelzést ad az olvasónak, hogy hol is tart a cikkben.

A pressure.js az Apple újabb telefonjaiban megjelent 3D Touch, illetve az új MacBook-okban lévő Force Touch eseményeket tudja kezelni. Ha véletlen olyan projekt jön velünk szemben ahol ezeket alkalmazni kell, jól jöhet.

A Framework7 nem egy új és nem is túl friss projekt (egy éve adták ki legutolsó verziójukat), mégis említést éremel. Segítségével könnyen tudunk iOS, illetve Material desing megjelenésű web, vagy akár hibrid mobil alkalmazásokat építeni. A megjelenésen túl sok olyan felületi funkciót megvalósítottak (például a swipe back, pull to refresh) amire szükségünk lehet, ha natív élményt akarunk nyújtani webappunkan.

A Webpack az egyik legtöbbet emlegetett technológia manapság, így nem árt ha tisztába vagyunk vele, hogy micsoda. A könyvajánló mellett még egy tutoriált is összeszedtünk a múlt hónapban, ami érthető módon mutatja be a Webpack lehetőségeit az alapoktól fogva.

Akit érdekel az SVG és szeret elmélyedni a részletekben, annak ajánljuk ezt a cikket. Képmanipuláció SVG filterek segítségével, nagyon mélyen a technikai és matematikai részletekben.

Jake Archibald neve garancia minőségi tartalomra. Ebben a cikkben a CSS betöltési lehetőségeiről ír, bemutatva, hogy jelenleg hogyan használjunk és hogy milyen alternatívák vannak a "nem blokkoló" betöltésre.

A reszponzív HTML emailek hallatán általában két fajta reakció várható el a fejlesztőktől. Van aki felsíkít és elrohan, mert nem akar újra table elemekkel operálni, és van aki kihívásként tekint a feladatra. Nos, mindig van új a nap alatt, itt például arról olvashatunk, hogy a media queryk helyett használhatunk calc() függvényt is.

Megjelent az Eslint, a népszerű kód linter 2.0-ás verziója. A kapcsolodó blogpostban részletesen olvashatunk az újdonságokról.

Akik szeretnek kibújni a jQuery védőszárnyai alól és kipróbálni más libaryket, annak itt az Umbrella JS. Mindösszesen 2 kilobyte, "jQuery szerű" működés, DOM bejárás, manipuláció, eseménykezelés és ajax is a repertoár része.

Mixin vagy extend? Extend vagy mixin? Akár egy vallási vita. A csswizardry.com-on megnézték, melyik preprocesszor eljárással járunk jobban.

A Mozilla továbbra is próbál a fejlesztők kedvében járni. Megjelent ugyanis a DevTools Reload, amivel saját kedvünk szerint hackelhetjük a Firefox developer eszközét.

Azt már tudjuk, hogy a JavaScript fut mindenhol, szerveren, böngészőben. De azt már kevesebben tudják, hogy az IoT eszközöket is szóra tudjuk bírni, ezzel a kedves, régi baráttal. A Smashingmagazine-on megjelent cikk alaposan körbejárja a témát, és jó kezdőpont lehet azoknak, akik nyitottak ezekre a dolgokra.

Végül pedig egy alkalmazásajánló. A JsTips alkalmazással, naponta kb. 2 perc ráfordítással olvashatunk JavaScript tippeket. Performance ötletek, JavaScript alapok, minden ami jól jöhet a hétköznapi munka során.

Ennyi fért a 29 napos februári számba. Köszönöm a sok hasznos linket Nagy Tamásnak és Lakatos Tamásnak.