Virgo Frontend Monthly

Issue 022

Sziasztok!

Ismét jelentkezünk havonta megjelenő frontend témájú hírlevelünkkel, amiben megkíséreljük összeszedni a szakma utóbbi egy hónapjának érdekességeit.

Olvasnivaló

Kezdjük egy tanulmány-projekttel: egy socket alapú chat-applikációt építettek, teljesen ingyenes technológiák segítségével. A cikkben a docker container létrehozásától kezdve az üzemeltetésen keresztül egészen a kliens oldali megvalósításig minden szerepel, izgalmas olvasmány lehet bárki számára.

A shadow DOM, mint fogalom már egy ideje jelen van a webes világban. Bár a támogatottsága még közel sem kielégítő, ha egységbe szeretnénk zárni az oldalunkon található komponenseket, akkor nagyszerű megoldás lehet számunkra. A hónapban megjelent egy az alapoktól induló cikk a témában, amiben rövid olvasás után megtudhatjuk, hogy mi is a shadow DOM, és mikor lehet hasznos számunkra.

Az iPhone X megjelenésével hot topic lett az arcfelismerés alapú beléptetés. A face-verify.js egy erre szolgáló library. A háttérben a MachineBox Facebox nevű termékét használja, ennek segítségével automatikusan tüntet el tartalmat az oldalról, ha a webkamerán keresztül nem látja a megtekintésre jogosult felhasználó arcát. Ezt biztonságosnak nevezni azért enyhe túlzás, egy fényképpel könnyen átverhető a rendszer. Emellett a library oldalán belinkelt demoban a "Secure content" részben található bizalmas információ könnyedén elolvasható, ha kijelöljük a fekete doboz alatt található szöveget :). A próbálkozás mindenesetre érdekes.

A Google Chrome a nagy böngészők közül elsőként jelentette be a beépített AdBlocker használatát. Ez persze nem blokkolja annyira agresszíven a hirdetéseket, mint általában az erre szolgáló kiegészítők, a célja inkább az, hogy a weboldalakon megjelenő hirdetések nagyobb arányban feleljenek meg a Better Ads standard-nek.

A hirdetések normalizálása mellett a Google a biztonságosabb internetezés irányába is tett egy nagyobb lépést. A Chrome 68-as verziója már minden http protokollt használó weboldalt nem biztonságosnak fog jelezni, ezzel ösztönözve a fejlesztőket a https használatára.

A carouselek használata szinte elkerülhetetlen, bármilyen projekten is dolgozunk. A bootstrap egész jó megoldást nyújt arra, hogy egyszerűen tudjunk elfogadható minőségű carouseleket összerakni egy-egy oldalra, de ez sokszor nem elég, gyakran szeretnénk kicsit egyedibbé tenni a lapozható felületeket is. Ebben a tutorial jellegű cikkben arról olvashattok, hogy hogyan lehet nagyon egyszerűen egyedivé tenni a bootstrapes carouseleket CSS3-mas animációk segítségével.

Sokszor okoz fejtörést, hogy mit kezdjünk a túl hosszú szövegekkel. A designokon persze mindig minden csodálatosan néz ki, sehol sem törik még véletlenül sem semmi több sorba, mint ahogy annak kell. Az élet sajnos nem mindig ilyen egyszerű, gyakran kell azon gondolkoznunk, hogy mi történjen, ha az egy sorosra tervezett címbe túl sok szöveg kerül. A lehetőségeket jól összegyűjti az alábbi cikk, sajnos azonban arra nem tér ki, hogy mit tehetünk, ha két sor után kell kipontoznunk a túl hosszú szövegeket, pedig általában ez szokott nagyobb fejtörést okozni.

A HTML head részével általában nem foglalkozunk sokat. Persze, beletesszük, amit muszáj, amit a SEO megkíván, de természetesen jóval több idő megy el a bodyban lévő tartalom építgetésével. Pedig rengeteg opciót és beállítást adhatunk át a böngészőnek a head-en keresztül, mindenképp érdemes megismerkedni a lehetőségeinkkel.

Ezt már mind vágod?

Senior frontendeseket keres a Virgo Systems. Jelentkezz!

Egyéb

A héten megjelent az npm 5.7-es verziója. A legnagyobb újítás az npm ci parancs, aminek segítségével háromszor gyorsabb lehet a build folyamatban a package-k telepítése. Az 5.7-es verzióval kapcsolatban muszáj megjegyezni, hogy egy elég komoly issue is bekerült, ezt azonban az 5.7.1-es verzióval már javították is.

A React után a React Native is MIT licenszt kapott. Ennek főleg jogi következményei vannak, a React Native-vel készült projektek disztributálásával kapcsolatban, az MIT licensz megengedőbb, mint az eddigi BSD licensz, szóval minden akadály elgördült azok elől, akik eddig esetleg emiatt nem használták a React Native-et.

Az előző számban szó esett a leggyakoribb JavaScipt hibákról, amikkel a fejlesztők találkoznak. A hibák nagy része Object-ekhez, és azok property-jeihez kapcsolódott. Ezen hibák elkövetése ellen védhet az Optional Chaining, ami proposal státuszba került a következő ECMAScript verzióban. Aki használt már CoffeeScriptet, annak ismerős lehet a funkció, de aki nem használta még, valószínűleg az is gyorsan hozzá fog szokni az ilyen fajta hivatkozásokhoz, sok fejfájástól menthet meg az új szintaxis.

Abban a legtöbb IT szakterületen dolgozó ember egyetért abban, hogy állásinterjúkra járni érdemes. Még akkor is, ha éppen elégedett vagy a munkáddal, nem gondolkozol munkahely váltáson, sok haszna lehet, ha elmész pár állásinterjúra. A szakmai kérdésekre könnyű felkészülni a hónapban a githubon megjelent interjú kézikönyv segítségével. Sok ehhez hasonló gyűjtemény található már az interneten, de a közösségi részvétel segítségével a kérdések up-to-date-ek maradhatnak, és a kézikönyv folyamatos bővülése is biztosítva van.

A hónapban megjelent az Eloquent JavaScript harmadik kiadása. A könyv alapműnek számít a JavaScript világban, érdemes lehet átfutni az új kiadást, ezzel átismételve a JavaScript nyelv alapjait.

Mióta 2014-ben megjelent az iPhone 6s, sok fejlesztő gondolkozott azon, hogy milyen esetekben lehet hasznos az új iPhone modellben bemutatkozó 3D Touch funkció. Webes API azóta sem érkezett a 3D Touchhoz, de jó megoldás lehet a pressure.js arra, hogy weboldalakon használjuk az Apple által három és fél éve bemutatott technológiát. Sajnos a library fallbackje nem az igazi, így csak olyan funkciót érdemes nyomáserősség érzékennyé tenni, ami nem létfontosságú az oldal működéséhez.

Egy örömteli hírrel búcsúzunk: a mongoDB bejelentette a 4.0-ás verziójának megjelenését. Az új verzióban támogatottá válnak a multi-document tranzakciók, melyeknek működése garantáltan megfelel az ACID tulajdonságoknak. A 4.0-ás verzió várhatóan idén nyáron érkezik.

Végszó

Ezzel a végére értünk a februári számnak, szívesen fogadjuk a visszajelzéseiteket az oldal alján található komment szekcióban.

Találkozunk egy hónap múlva, sziasztok!