Virgo Frontend Monthly

Issue 011

Ez itt a Virgo Frontend Monthly augusztusi száma, abból is a második, ugyanis sikerült az első verziót valahogy úgy elmenteni, hogy 0 byte-os lett. Persze commit előtt nem néztem meg, nem ellenőriztem, és szépen be is zártam az editort. A jó tanács tehát mindenkinek: mentés, mentés, és mentés máshova.

Mélyvíz

Lépjünk túl ezen a bakin, és lássuk az ehavi témákat. Tudtátok-e, hogy hamarosan gond nélkül használhatjuk a pontosan egyszer lefutó eseménykezelőket.


addEventListener(‘click’, e => {
// removed after 1st call
}, {once: true});
    

A Chrome Canary, Webkit Nightly és Firefox Developer verziókban már ott van a feature, csak meg kell várni, míg kiérnek a stabil verziókba.

A TTT - vagyis a Totally Tooling Tips - még mindig nagy kedvecem. Úgy beszélgetnek és mutatnak be kőkemény JavaScript témákat, hogy hirtelen minden olyan egyszerűnek és bárki által használhatónak tűnik. A S03E11 epizódban Addy és Matt a module bundlerek világába kalauzolnak bennünket.

A React még mindig "hot topic", és valószínűleg az is fog maradni még jó ideig, így nem véletlen, hogy ebből a monthlyból sem maradhatnak ki a reactos témák. Az első egy React Nativ social app, ami abszolút hobbi projekt, egy kitalált közösségi oldalhoz. Nem egy világmegváltás de arra például jó, hogy megnézzük más hogyan oldaná meg ezt a feladtot.

Van még egy React-hoz kapcsolodó linkünk, ez pedig az awesome-react-components. A szokásos awesome tipusú GitHub-os lista, rengeteg React komponens, kategóriákba szedve.

A gyors weboldal a frontend fejlesztők szent grálja. Ezért is jók azok a témájú cikkek, ahol alaposan kivesézik, milyen technológiákkal és trükkükkel optimalizálták ki az oldalt a végletekig.

Ezt már mind vágod?

Senior frontendeseket keres a Virgo Systems. Jelentkezz!

A Carbide egy teljesen új megközelítésű játszótér fejlesztők számára. Nem egy x. JSbin klón, új ötleteken alapuló fejlesztő környezet a weben. Ismeri a NPM-et és a GitHub-ot is ha module betöltésekről van szó. Persze még kicsit új, kicsit bugos, de szórakozni, vagy vizualizálni dolgokat remek eszköz, akár még a kezdőbbek számára is.

A teszteléses témát egy picit eddig mellőztük, de majd megpróbálunk jobban odafigyelni erre a területre is, hiszen fontos része a munkáknak a kód ellenőrzése. Szerencsére erre már remek eszközeink vannak, amiket még automatizálhatunk is. Erre mutat egy megoldást ez a cikk.

Az NPM már hétköznapjaink része, és a parancsok egy részét mindenki ismeri. De vannak olyan apró trükkük, amiket talán kevesebben. Ezekből mutat be párat a Nodesource remek cikke.

A RisingStack új postjában a V8 engine új garbare collector megoldását, kódnevén az "Orinoco"-t vesézi ki.

Olvasnivaló

Aki nem csak olvasni szeret szakmai dolgokat, hanem például hallgatni is, annak jó hír, hogy elindult - sőt, már jó pár adáson túl is van - a Site Point Versioning podcast-je.

Frissítete weboldalát a Digital Ocean is. Bár nem mentek annyira bele a szakmai részébe, mint a korábban említett cikknél, azért jó olvasmány.

Az agilis világ standup intézményét lehet szeretni vagy nem szeretni, de hasznosságát szerintem nem lehet megkérdőjelezni. De ezt az egyszerű dolgot is lehet rosszul csinálni. Itt van pár tanács arra, hogyan legyen hatékony a daily standup.

Őszintén hiszem, hogy aki feltalálta a weboldalon felugró popupokat, valahol a pokol legmélyebb bugyraiban optimalizálja oldalát Internet Explorer 6-ra. A Google is úgy gondolja, hogy az ilyen fajta reklám megoldásoknak nincs helye - főleg mobilon, így ezentúl az ilyen oldalakat büntetni fogja.

Vannak olyan élethelyzetek, vagy munkahelyek, ahol nem lehetséges út a külső szolgáltatások használta. Vagy egyszerűn nem akarjuk a felhőben - azaz mások számítógépen - tárolni a saját dolgainkat. Ők a selfhosted hivők, és számukra lehet jó kiinduló pont az awesome-selfhosted lista, ahol összeszedték az ingyenes, magunk által hostolható szolgáltatásokat, alkalmazásokat.

Röviden